Oglindă, oglinjoară, care e banca cu un profit uriaș, din țară?
Concurența în domeniul bancar românesc este tot mai mare, între primele trei instituții de profil de la noi din țară. Una dintre ele pare să fie hotărâtă să ajungă pe primul loc, date fiind cifrele financiare pe care le-a înregistrat în 2021.
BRD, clasată pe locul al treilea în ierarhia puterii din sistem, e decisă să își învingă concurența. Cifrele înregistrate anul precedent demonstrează faptul că banca are din ce în ce mai multă forță.
Profitul a crescut cu peste 30%
Deși anul 2021 a fost încă un an pandemic, atipic din foarte multe puncte de vedere și plin de provocări și dificultăți, profitul BRD nu a avut de suferit. Din contră! Vorbim despre un profit net de 1,27 miliarde lei, în creștere 34% față de nivelul de 951,5 milioane lei raportat anul anterior.
La nivelul întregului grup, cifrele indică un rezultat net care s-a ridicat la 1,3 miliarde lei, în creștere cu 37% față de rezultatul net din 2020, de 962,8 milioane lei. Veniturile anuale ale Grupului BRD au fost de 3,1 miliarde lei, în creștere cu 1,0% față de 2020.
Și reprezentanții băncii recunosc faptul că rezultatele financiare sunt foarte bune.
„2021 a fost un an al redresării economice, pe fondul unor condiții de afaceri și de percepție mai bune, în timp ce Planul Național de Redresare și Reziliență, cu primele sume deja plătite, ar trebui să fie un catalizator pentru continuarea creșterii economice.
Într-un context îmbunătățit, activitatea noastră comercială a fost excelentă pe toate liniile de business. Activitatea de creditare a fost intensă, în timp ce dinamica economisirii a fost marcată de volume în creștere și o diversificare mai mare.
De asemenea, am concretizat ferm angajamentul nostru puternic de sprijinire a tranziției către sustenabilitate, structurând finanțări verzi în valoare de jumătate de miliard de euro. Cu un ROE de 15,6%* și un avans de 37% al profitului nostru net, am obținut o performanță financiară excelentă”, a declarat François Bloch, Directorul General al BRD Groupe Société Générale.
Alte elemente pozitive din dinspre producția de credite pentru persoanele fizice, care a revenit puternic față de 2020 (+38%). De asemenea, mai arată banca, în raportul său financiar publicat joi, creditarea companiilor (+26,3% față de 2020) s-a bazat pe o dinamică foarte puternică atât pe segmentul IMM (+22,8% în dinamică anuală), cât și pe cel al companiilor mari (+28,5% în dinamică anuală).